2016. augusztus 28., vasárnap

01 - Elena Zakotnova

01 - Elena Zakotnova (Елена Закотнова) 

Az álodzat fotója
Szuletett 1969. november 13-an.
Halala idopontja: 1978. december 22.

Csikatilo első áldozata. Csikatilo akkor találkozott vele, mikor a lány hazafelé tartott a korcsolyapályáról.
A áldozat holttestét a Grushevka folyóban találták meg
A nyomozás akkor vette kezdetét, amikor Elelna holttestét megtalalálták a Grushevka folyóban (inkább erős folyású patak) Az A. Kravcsnkó aktákból kiderül, hogy egy Kalyuzhny nevű férfi vette észre a tetemet a vízben, amikor áthaladt a Grushevka hídján 1978 december 24-én 13 óra környékén. A helyszínre érkező egység Lena Zakotnova holttestét találta meg, aki 1969 November 13-án született, második osztályos tanuló volt a 11-es számu iskolából. Lena a szüleivel élt Shakty Oktyabrsky nevű kerületében a Park utca 66 szám alatt (Парковой в доме № 66) amit 1978 december 22-én elhagyott és nem tért haza. Halálát fulladás okozta, amit testének és nyakának összeszorításával értek el és az alsó testét ért szúrások. A genitáliát szétroncsolták, szemeit pedig a kislány saját sálával bekötötték.

A Grushevka folyó napjainkban (forrás: Google Maps)
Mint megfigyelhető, ez inkább egy patak mint folyó,
bár valahol azt olvastam, hogy a tavaszi olvadáskor megdúzad
és sodrása erősebb lesz (Elenát decemberben ölte meg Csikatiló)
A holttestet mar javaban helyszineltek, amikor a Szovjet uton elhalado villamosrol kitekintve a csodouletre felfigyelt egy helyi lakos, egy Gurenkova nevu no. Kesobb leszallt a villamosrol es visszasetalt a helyszinre. Szinte rogton felismerte az aldozatot es emlekezett, hogy par nappal korabban egy idosebb ferfival latta egy villamosmegalloban ugy este hat ora korul. Gurenkova mindezeket elmondta a ferjenek, aki onkentes jaror volt. O azonnal jelentette a rendorsegnek.
Lena szulei mar ket napja kerestek elkeseredetten lanyukat es azonnal beazanositottak. A rendorseg megprobalta eltitkolni az eroszakra utalo nyomokat a nagykozonsegtol. Gurenkova elmondasa alapjan egy Vladimir Petrovics Belmasov nevu rajzolo elkeszitett egy skeccset, amit aztan sokszorositottak egy kiadtak minden kornyezo keruletben allomasozo rendornek. Ket-harom heten at a rendorseg egy hosszukas arcu, nagy orru ferfit keresett. Meghallgattak minden iskolas gyermeket, villamos vezetot es barkit aki a kerdeses napon lathatta az aldozatot. Gurenkova szinten jelentos idot toltott rendorokkel azokban a napokban es atkutattak a varost, kulonoskeppen a sorozoket, ahol ferfiak gyultek ossze. Mar majdnem vege volt az evnek, amikor az egyik rendor megallitotta I.P. Andrejev-et, aki a helyi kereskedelmi iskola (State Professional Trade School No.33) igazgatoja volt es elmondta neki, hogy ezt az embert keresik egy fiatal lany meggyilkolasanak ugyeben. Andrejev azonnal felismerte az arcban a sajat tanari karanak egyik tagjat. Megadta a rendornek a ferfi nevet es cimet. Ekozben a rendorseg tagja modszeresen atkutattak a Grusevka kornyezetet, bar egyetlen hazat sem vizsgaltak at a Mezhovoy utcaban. Az atfesules nem volt teljesen eredmenytelen, nehany ifjonc a szomszedos rendorors allomanyabol vernyomokat talalt a 25-os szamu haz keritesenek kozeleben. Ezeket a nyomokat gondosan begyujtottek. A 24-es szamu hazban elt L.A. Sibiryakova, aki csak egy honappal azelott koltozott ide es meg nem ismert minden szomszedot nev szerint. Mindossze annyit tudott kozvetlen szomszedjarol, hogy egy magas kozepkoru ferfi, aki tanarkent dolgozott es magaban elt. Talan agglegeny vagy ozvegy. Hallott Lena Zakatnova eltuneserol a radioban es ez szornyen megrenditette, mert Lena a lanya baratja volt. Sibiryakova rendorsegen adott vallomasabol kitunik, hogy a gyilkossag ejjelen (este 8 ora korul) fenyt latott kiszurodni a 26-os szam alatti haz (inkabb osszetakolt kis fahaz) lefuggonyozott ablakabol. Sibiryakova egy kora esti filmvetitesrol tartott hazafele az Aurora mozibol. Par nappal kesobb a kozeli rendororson belefutott a szomszedjaba, akit udvozolt es megjegyezte neki, hogy milyen jo hogy ege nala a villany, igy legalabb latni is lehetett az amugy kivilagitatlan utcaban. A ferfi baratsagtalanul kozolte vele, hogy biztosan osszetevesztette valakivel, mert o mar jo ideje nem jart arra es a haz amugy sem az ove, hanem idosodo apjae, o csak neha ugrik be megnezni minden rendben van e. Sibiryakova erre meghokkenve azt kerdezte: hat az hogy lehetseges? Par napja a mozibol hazafele menet lattam hogy az ablakaban eg a vilagitas.Alexander Kravcsenko (1979)

Még a holttest megtalálásának napján letartóztatták A. Kravcsenkót, aki 1953-ban született, korábban már elítélték szexuális bűncselekményért és a helyszín közelében is élt. Kravcsenkót 1970-ben kiskorú megerőszakolásáért és megöléséért 10 évre ítélte a Kherson Regionális Bíróság (enyhítő körűlményként vette figyelembe a bíróság, hogy Kravcsenkó fiatalkorú volt a gyikolsság elkövetésekor) Áldozatát Ghali Tsiplyak-nak hívták, 10 éves volt, amikor Kravcsenkó részegen megölte 1970 július 13-án. 6 év börtön letöltése után Kravcsenkó feltételesen szabadult 1976 augusztus 12-én, majd egy építkezésen kezdett dolgozni szabadlábra bocsátásának feltételeként. Rendszeresen jelentkeznie kellett a gyámtisztjének (parancsnokának) Karvcsenkó a gyilkosság elkövetésekor a Mezhevoy utca 19 szám alatt lakott élettársával. Kravcsenko nem ismerte be a gyilkossagot es azt allitotta, hogy a gyilkossag idejen otthon tartozkodott felesegevel es baratjaval, T. Gusakova-val. Dulakodasbol szarmazo seruleseket sem talaltak rajta, ezert 1978 december 27-en szabadon engedtek. Kesobb azonban, 1973 januar 23-an Kravcsenko lopott a szomszedjatol es lopott javak egy reszet a rendorseg a kovetkezo napon megtalalta a padlason. Kravcsenko beismerte a lopast am a nyomozok ismet elovettek a korabbi gyilkossag vadjat. A rendorseg addig presszuralta Kravcsenko elettarsat es baratjat, amig azok (nyomas hatasara) azt allitottak, hogy a ferfi az ominozus ejszakan csak este 8 ora utan jott haza es erosen ittas volt. Kravcsenkot a Rosztov megyei birosag halalra itelte, az iteletet megfellebezte, de azt elutasitottak. 1983 marcius 23-an Kravcsenkot golyo altal kivegeztek, 29 eves volt. 1991-ben a legfelsobb birosag visszavonta az itelete, amit nyolc evvel korabban mar vegrehajtottak.

Az áldozat fotója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése